Kış Gündönümü ve Özellikleri
Kış gündönümü, 21 Aralık tarihinde gerçekleşmektedir. Bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir ve Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede ise kısalmaya başlar. Türkiye’de bu tarihte en uzun gece yaşanır. Kış gündönümü ile ilgili merak edilen detaylar haberimizde…
Kış Gündönümü Nedir?
Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Yaz gündönümünde güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelirken, kuzey yarı kürede günler kısalmaya, güney yarı kürede ise uzamaya başlar. Kış gündönümü ile ilgili detaylar haberimizde…
21 Aralık’ta Neler Oluyor?
21 Aralık’ta Güney Yarımküre’ye en dik, Kuzey Yarımküre’ye ise en eğik açılarla güneş ışınları gelir. Güney Yarımküre’de yaz mevsimi başlarken, Kuzey Yarımküre’de kış mevsimi başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de günler uzamaya, Güney Yarımküre’de ise kısalamaya başlar. 21 Aralık ile ilgili merak edilenler haberimizde…
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu Oğlak Dönencesi’nde, öğlen saat 12.00’de cisimlerin gölgesi oluşmaz. Kutup dairelerinden geçen aydınlanma çizgisi, Güney Kutup Kuşağı’nda aydınlanma içerirken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık olur. 21 Aralık’ta en uzun gündüz Hatay’da yaşanırken, en uzun gece Sinop’ta yaşanmaktadır. Detaylar haberimizde…