“Asrın felaketi” olarak anılan, 6 Şubat 2023’te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremler sonucunda, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere 11 ilde 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde yıkıma yol açtı. Depremlerde 43.527 kişi hayatını kaybetti, 117.227 kişi yaralandı.
Bakan Kacır duyurdu: “Depremzede KOBİ’lere finans desteği başladı”
Mehmet Fatih Kacır, yazılı açıklamasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak deprem bölgesini önceliklerinin baş sıralarına koyduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Deprem bölgesi önceliğimiz”
Bununla birlikte bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi kapsayacak çalışmalar da yaptık. 31 Ekim’de Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu, Dünya Bankası ve KOSGEB işbirliğiyle yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon liralık finansmanı aktarmış olduk.
“Yeni fonlar da gelecek”
Kacır, programa başvurularda yoğun talep olduğuna işaret ederek,
Şu an başvuran işletme sayımız 50 bine erişti. 450 milyon doların tamamını bölge işletmelerine aktaracağız. Bütçenin tamamı bitinceye kadar programa başvuruları almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde canlanma sağlayacak bu desteğe yeni fonlar eklemek için çalışmalarımız da ayrıca devam ediyor.
değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksitte gerçekleştirilecek. İşletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında finansman sağlanacak. Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmeyecek.