Uydu Sektöründe Türkiye’nin Yeni Başarısı: Türksat 6A Test Yörüngesinde!
Türksat 6A, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydu olma özelliğini taşıyor ve 20 Temmuz’da 50 derece doğu test yörüngesine ulaştı.
Uydu, sabitlendiği 35 bin 786 kilometrede 8 farklı sistemde yüzlerce teste tabi tutuldu. Uydunun başarıyla geçtiği testler arasında güç, uydu yönetim, yörünge yönelim ve kontrol, kimyasal itki, elektrikli itki, ısıl kontrol, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm gibi birçok alt sistem yer alıyor.
“Sistem ve Ekipmanlar Denendi”
Türksat 6A, 50 derece doğu yörüngesinde belirli aralıklarla manevralar gerçekleştiriyor. Elektrikli itki alt sistemi ile gerçekleştirilen doğu manevrası başarılı bir şekilde yapıldı. Uydunun yörünge testleri sırasında alt sistemler ve deneysel ekipmanlar da işlevselliği denendi.
“Uyduda Milli İmkanlarla Üretilen Ekipmanlar Kullanıldı”
Uydu yer istasyonu ve yazılımları da milli imkanlarla üretilen Türksat 6A’nın, mevcut tüm fonksiyonları normal bir şekilde çalışıyor ve 42 derece doğu yörüngesine yolculuğu için hazırlıklar devam ediyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınacak olan uydunun ülkemizi uzay yarışında daha ileriye taşıyacağı ifade ediliyor.
“İhracat Potansiyeli Yüksek”
Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türkiye’nin önemli kazanımlar elde edeceğine değinilerek, yüzde 80’in üzerinde yerli parçalarla üretilen uydunun uzay deneyimi elde ettiği belirtiliyor. Bu durum, Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten bir ülke olmanın ötesine geçerek tüm dünyaya uydu parçalarını ihraç etmesini sağlayacak.
Türkiye’nin sadece bir haberleşme uydusu üretmesiyle 250 milyon dolarlık ihracat geliri elde edebileceğine işaret edilirken, Türksat 6A’nın uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturacak ve Türkiye’yi uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olmasını sağlayacak.
Patronlar Dünyası Haber